Vastu projektiranje

Vastu je drevna vedska znanost o stanovanju koja nudi najtemeljitije znanje o arhitekturi povezano s čovjekom i prirodom, a temelji se na vječnim prirodnim zakonima. Zakonima koji su bili isti pred 1000 godina i koji će biti isti za 1000 godina. Ona djeluje na fizičkoj, energetskoj i karmičkoj razini. Na fizičkoj razini lako osjetimo da prostorije posjeduju različitu kvalitetu, a prema veličini, obliku, svjetlosti, korištenim materijalima i bojama, namjeni te uređenju. Na energetskoj razini možemo osjetiti energiju koja cirkulira u njima, a ovisno o geometriji prostora, postavljenom namještaju, korištenju pet prirodnih elemenata zemlje, vode, vatre, zraka i etera te položaju ulaza, vrata i prozora, a tu je i činjenica da ako je ta dinamika poremećena, stanovnici će se osjećati neugodno i nemotivirano te će im sve biti teško. Na karmičkoj razini uključuje se i povezuje kvaliteta vremena sa kvalitetom prostora jer karma nastaje iz skupne simbioze vremenskih i prostornih zakonitosti te se tu uključuje vedska astrologija za svakog stanara pojedinačno, a koja ima suptilne vibracije čiji utjecaj dopire sve do razine atoma.

Po Ganaphati Staphatiju, jednom od najvećih projektanata vastua svih vremena, kuća koja nije projektirana i napravljena po prirodnim vastu principima je bolesna. To znači da njezina svijest nije u skladu sa univerzumom niti sa stanarima. Bolestan objekt crpi energiju od stanara pokušavajući se boriti, na neki način, za svoj život. No rezultat na kraju bude da se sami stanari počinju boriti za svoj život.

Prvi korak ka vastu kući je da se osvijesti zemlja za gradnju. U taj korak spada i odabir terena za gradnju te sve kvalitete koje su bitne uz to kao prirodna okolina, prisutne zgrade, klimatski uvjeti, planiranje zemljišta i prilaza, nagib zemljišta i sl.

Kod projektiranja kuće po vastu principima treba više značajku uklopiti u jednu cjelinu. To su u prvom redu prirodni vastu principi, funkcionalni principi ovisno o namjeni prostora, estetski principi te onda ostali principi bitni za građevinu kao statika i fizika zgrade, materijal od kojeg će biti građena zgrada, prozračnost i osvjetljenje prostorija i dr. Važno je da svaka prostorija bude smještena u skladu sa svojom funkcijom pa tako kuhinja treba biti smještena na području najbolje kvalitete vatre koju vibraciju tada poprima hrana a onda i stanari, dok spavaća soba za odrasle treba biti smještena na području zemlje koja daje stabilnost, mir i duboki odmor.

Kod samog projektiranja koristeći povoljne odnose i ayadi formule uključuju se prirodni vastu principi uzimajući u obzir stanare koji će tu živjeti. Ovo nam omogućava da uskladimo vibracije prostora i njegovih stanovnika s vibracijama univerzuma čime se u prostor generira harmonično polje energije. Ovime sam prostor postaje usklađen s pet prirodnih elemenata (eter, zrak, voda, vatra i zemlja) te otporniji na sva negativna zračenja i utjecaje. Daljnji korak je preklapanje natalne đotiš karte svih stanara koji će tu živjeti ili raditi, preko prostora, te slijede daljnja fina usklađenja.

Ovime dobivamo “dom s dušom” koji zrači osjećajem ugodnosti, mirnoće, sreće i ravnoteže gdje je naglašena energija ljubavi, obilja i zdravlja.

Za sve informacije slobodno nas kontaktirajte – Mali Ganeš, Rijeka.

Vastu projektiranje - zanimljivosti:

POSLOVNI PROSTOR KOJI DONOSI OBILJE

POSLOVNI PROSTOR KOJI DONOSI OBILJE

Kako odabrati i urediti poslovni prostor koji će nam donijeti ono čemu težimo, dati podršku u poslu, donijeti dobar protok energije te u konačnosti donijeti […]

KAKO USKLADITI DOM PO PRIRODNIM PRINCIPIMA

KAKO USKLADITI DOM PO PRIRODNIM PRINCIPIMA

Zašto je bitno u kakvom životnom prostoru boravimo Svi mi osjećamo i vibriramo, a tako i naš dom osjeća i vibrira. Razlika je što smo […]

Prijava na newsletter

Zanima vas ovo područje i srodne teme? Želite povremeno dobivati obavijesti i zanimljivosti?