VASTU VODIČ – 3 GUNE U PROSTORU

VASTU VODIČ TRI GUNE U PROSTORU daje nam kompletnu sliku guna u prostoru. To su prvonastale kvalitete.

SATVA je čistoća, pozitivnost i svjetlost i ona se generira na sjeveroistoku. Ona je izraz duhovnog principa u materijalnom svijetu. Predstavlja višu ili duhovnu energiju. Ako je sjeveroistok prostora u kojem boravimo lagan i otvoren tada je satva naglašena te u životu imamo spokoj, blaženstvo i harmoniju. Satvu inače pojačava ako je prostor u kojem boravimo svijetao, uredan, prozračan, skladno uređen i funkcionalan.

RAĐAS je djelovanje, kretanje i promjena i generira se na jugoistoku i sjeverozapadu. Ona je izvor energije koja vodi do djelovanja i promjena. Predstavlja srednju ili životnu energiju. Ako je jugoistok i sjeverozapad prostora u kojem boravimo srednje otvoren i srednje opterećen, tada je rađas u ravnoteži te u životu imamo ravnotežu u pokretanju, djelovanju i strasti. Rađas inače pojačava dinamično uređen prostor, razbacanost i hrpa stvari, puno jarkih boja i raznobojnost, razigranost namještaja.

TAMAS je tromost, tama i neznanje i generira se na jugozapadu. Ona je grubost i težina u materiji. Predstavlja nižu ili materijalnu energiju. Ako je jugozapad prostora u kojem boravimo težak i zatvoren tada je tamas u ravnoteži te u životu imamo stabilnost i sigurnost. Tamas inače pojačava ako je prostor taman, ima manjak svijetla, ima teškog i starog namještaja, zapušten, lošeg mirisa, ustajao, vlažan.

Vodič nam na jednom mjestu donosi kvalitete svake gune i sve što je povezano sa njima, kakve trebaju biti idealne kvalitete svakog dijela prostora u kojem boravimo a prema stranama svijeta, elementi i namještaj koji su tu povoljni, koje djelovanje je najbolje raditi na pojedinoj strani našeg doma ili poslovnog prostora te što se događa ako je neka guna dominantna.