JANTRA MJESECA (Chandra yantra)

Mjesto: SJEVEROZAPAD, ISPOD MADRACA

Dan: PONEDJELJAK

Visina: ŠESTA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: ODNOSI, EMOCIJE, MIRAN UM, OBITELJ, NJEŽNOST, PROFINJENOST, MIRAN SAN (za osobne i jantre duše integrirat te kvalitete sa sobom, ispunjujućim osjećajem svjetla i ljubavi)

Više:

MJESEC je druga od devet planeta gledano sa stanovišta vedske filozofije. Donosi svjetlo i žensku energiju.

MJESEC u ĐOTIŠU i VASTU predstavlja um, emocije, osjećaje, majku, majčinsku prirodu, zdrave navike, suosjećanje, mekoću, putovanja, javnost, intuiciju, dom, brigu i pažnju, promjene, obilje, obitelj, odnose, razmjenu, društveno ponašanje, vodu, plodnost, maštovitost, prijemčivost, fleksibilnost, nježnost, sposobnost da utječemo na druge ljude i drugi ljudi na nas.

Dobro položen MJESEC u ĐOTIŠ natalnoj karti, te u prostoru gdje boravimo sjeverozapad uređen u skladu sa prirodnim principima donosi prosperitet i rast u područjima kojima vlada MJESEC.

U VASTU MJESEC vlada sjeverozapadom (gledano sa središnje pozicije stana ili parcele) i JANTRA MJESECA se stavlja ako je sjeverozapad oštećen- nema otvora ili je preotvoren, tu se nalazi ulaz, teški predmeti, wc, smeće ili nečistoće, nedostajući dio, izvana brdo ili druga građevina. Dakle u slučaju oštećenja sva područja kojima vlada MJESEC bit će oštećena u većoj ili manjoj mjeri, a ovisno o samom oštećenju, to će u životu osjetiti stanari. JANTRA na suptilnoj razini nadomješta nedostajuće energije i povezuje nas sa njima.

Opazio sam kroz analizu stotina prostora da u prosjeku u današnje vrijeme najveća oštećenja nalazimo baš u sjeverozapadnom sektoru kojim vlada MJESEC, dakle odnosi i obitelj, a gdje je i element ZRAKA koji predstavlja lakoću u razmjeni, razumijevanje, prilagodljivost. Ako je sjeverozapad zatvoren i oštećen, odnosi, pogotovo bliski, su u pravilu previše kruti i čvrsti sa manjkom razumijevanja za drugu stranu. U slučaju preotvorenosti sjeverozapada dešava se prevelika raspršenost, puno misli i manjak stabilnosti da se produbi odnos. U VASTUU energija najviše teče po dijagonali pa se tako ovo oštećenje osjeti i na drugoj strani, na jugoistoku (koji je isto često oštećen) gdje je vladar VENERA koja predstavlja ljubav i užitak te element VATRA koja je strast. Dakle lošim odnosima zatomljuje i guši se ljubav i gasi se strast ili ta strast i vatra idu u nekom drugom pravcu, na primjer u destrukciju, ljutnju ili optuživanje drugih oko nas (pogotovo ako je i jug jako otvoren) ili možda u stalno traženje zadovoljenja i užitka na drugom mjestu. Zaključak je da u području odnosa, partnerstva, i obitelji imamo šta raditi ali samim time ima mjesta za rast i napredak. JANTRA MJESECA može nas spojiti sa ovim energijama i potaknut osvještavanje i promjene sa suptilne razine.

MJESEC (uz SUNCE) predstavlja svjetlo u našem životu. Predstavlja um i emocije te tamo gdje se smjestio MJESEC u našoj natalnoj karti ukazuje na snažne misli i emocije vezane uz to životno područje, na naša suptilna usmjerenja i želje, tamo gdje smo mi „dušom i tijelom“. U đjotišu je MJESEC najbitniji planet dok mjesečeva nakšatra predstavlja najdublji vid same osobe.

Najbitnije strane svijeta koje bi dobro da su otvorene i slobodne u jednoj obiteljskoj kući, jesu sjeveroistok, istok, sjever i onda sjeverozapad. Dakle vladari tih smjerova JUPITER, SUNCE, MERKUR i MJESEC su izuzetno bitni u našim životima. Svaka blokiranost nekog od njih nosi nam u životu zastoj na tom polju. Posle njih su tu sve ostale planete i smjerovi koje nose svoju zasebnu priču.

Od svih smjerova, sjeverozapad kojim vlada MJESEC i gdje je element ZRAK je i najprilagodljiviji i najsvestraniji dio tako da je tu moguće smjestiti široki spektar djelatnosti i funkcija koje se događaju u prostoru. To doprinosi promjenjivost MJESECA i prilagodljivost ZRAKA. Na tom dijelu jedino nisu dobre aktivnosti kao spavanje za odrasle te druge statične aktivnosti.

U ĐJOTIŠU JANTRU MJESECA možemo koristiti kod mantranja i meditacije, a pogotovo u periodima snažnijeg utjecaja MJESECA. Time budimo, osvještavamo i povezujemo se sa tim principima, te dajemo zahvalnost energiji koju predstavlja MJESEC.