JANTRA ELEMENTA ZRAKA (Vayu yantra)

Mjesto: SJEVEROZAPAD

Visina: ČETVRTA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: POKRETLJIVOST, ZNANJE, RAZUMIJEVANJE, KOMUNIKACIJA, ZNATIŽELJA, ISTRAŽIVANJE, SLOBODA

Više:

Četvrti ELEMENT je ELEMENT ZRAKA. On je najpokretljiviji ELEMENT. Zato ga vežemo uz putovanja, inteligenciju, um, misli, znanje, slobodu, kretanje, sposobnosti, igru, ples, istraživanje, disanje i tehnike pranajame, znatiželju, razumijevanje. Kad se kaže da nekog ne razumijemo u stvarnosti nije problem u njemu nego u nama. ZRAK je najpokretljiviji ELEMENT i zato on vlada našim umom jer um i misli su također najpokretljiviji u nama. Ako je ELEMENT ZRAKA u ravnoteži sam sa sobom i sa ostalim elementima tada daje svoju najbolju osobinu, a to je RAZUMIJEVANJE. Ali ako nije u ravnoteži tada su njegove misli često pretjerane i osim filozofiranja ne daje mnogo rezultata. ELEMENT ZRAKA još povezujemo sa komunikacijom i razmjenom tako da je on vrlo bitan u odnosima, a odnosi su jedna od najbitnijih stvari u našim životima, htjeli mi to priznati ili ne. ELEMENT ZRAKA se izražava kroz PRAVOKUTNIK i ZELENU boju.

U prostoru i domu ELEMENT ZRAKA je na SJEVEROZAPADU prostora i ta kvaliteta je vrlo bitna za odnose, komunikaciju, razumijevanje. Ako nemamo kontakt sa tom energijom npr. ako taj dio nedostaje, nema otvora, tu su zakrčene prostorije ili teški ormari pokretnost ZRAKA je ometena i to uvelike loše utječe na naše odnose, pokretnost te komunikaciju sa drugima. Po mojem iskustvu analize stotine stanova, ovaj ELEMENT prednjači u oštećenjima, te sa suprotnim stranom, JUGOISTOKOM i ELEMENTOM VATRE stvara mnoge probleme u domovima i obiteljima. Naravno, znajući da vibracija koja se javlja u prostoru prenosi se preko aure i psihe na nas i tada mi počinjemo vibrirati na isti način. Ponovno nije slučajna ni statistika i postotak razvoda koja govori ka čemu današnje društvo treba najviše usmjeriti pažnju i u kojem području se očituju najveće slabosti.

JANTRA ZRAKA se postavlja na SJEVEROZAPAD prostora, koji je pod utjecajem ZRAKA, a ako je taj dio oštećen-nema otvora ili su preveliki otvori i ulaz, na tom dijelu su teške stvari i zakrčen prostor, nedostaje taj dio stana ili parcele, tu je uzvišenje ili drugi susjedni objekt, taj dio parcele je najskučeniji, u prostoru su tu teške stepenice ili skladište.

Neravnoteža ELEMENTA ZRAKA, odnosno manjak ZRAKA, u prostoru u kojem boravimo te na parceli, očituje se kroz lošu komunikaciju i odnose, loš obiteljski život, nepokretnost, netoleranciju, probleme sa disajnim organima i glavobolje te druge psihičke i fizičke probleme, nedostatak znatiželje i želje za učenjem, statičnost, krutost i neprijateljstva, ili se očituje kao višak ZRAKA kroz raspršenost, konfuziju, puno misli i briga u umu a malo stvarne koristi i materijalizacije. U slučaju jakog ZRAKA problem nastaje sa ZEMLJOM koju zrak doslovno ispuhuje te se na tom području pojavljuje manjak, a što stvara neuzemljenost.

Osobe koje imaju jako slab ELEMENT ZRAKA potrebno ga je jačati. Kod takvih osoba postoji nepokretnost i krutost, težina u funkcioniranju, puno misli bez pravih ideja, slaba komunikacija i razmjena sa drugima, nedostatak znatiželje i želje za učenjem. Čim je manjak ELEMENTA ZRAKA velika je vjerojatnost da će postojati naglašeni ELEMENT ZEMLJE jer su to elementi suprotnosti. ZEMLJA još umanjuje mogućnost da se ZRAK izrazi pa se osoba vrti zarobljena u svojem materijalnom svijetu bez prave mogućnosti prihvaćanja i promjene. Često se to odrazi i na fizičkom tijelu pa može imati teškoće sa disanjem. Jačati ELEMENT ZRAKA možemo kroz istraživanja, čitanje i učenje novih stvari, kretanje po nepoznatim mjestima, filozofiranje, bilo koji vid razmjene sa drugima.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisat ću što se događa u prostoru sa neravnotežom ELEMENTA ZRAKA. Ako je sjeverozapad potpuno zatvoren bez otvora ili ulaza, tu su teški elementi, male i zakrčene prostorije, uzvišenje ili drugi objekt sa te strane, malo prostora na parceli, velika stabla i sl., stanari imaju izrazito krutu komunikaciju, nema razumijevanja, slaba razmjena svega i sa svima, loš obiteljski život a najčešće ga i nema, manjak želje za učenjem, slaba pokretnost. Ako je sjeverozapad jako otvoren sa staklenim stijenama ili otvorima, tu je ulaz, puno otvorenog i laganog prostora u domu, padina u tom smjeru i sl., stanari imaju nestabilan i raspršen um, puno misli i briga, psihički problemi, potreba stalnog pokretanja i putovanja, nemir i nestabilnost u obitelji, slaba praktičnost. Jedna i druga kombinacija stvaraju teškoće sa ZRAČNIM organima u tijelu (kao disajni organi, sinusi, dušnik) te četvrtom čakrom.

Mantranje za ELEMENT ZRAKA i meditacija uz JANTRU ZRAKA pomaže nam da osvijestimo ove kvalitete te ih implementiramo u stvarnom životu.