JANTRA ELEMENTA ZEMLJE (Prithvi yantra)

Mjesto: JUGOZAPAD

Visina: PRVA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: STABILNOST, SIGURNOST, PRAKTIČNOST, ČVRSTOĆA, POSTOJANOST, UZEMLJENOST

Više:

Sa JANTROM ELEMENTA ZEMLJE započinje set JANTRI velikih PET ELEMENATA. Od PET ELEMENATA je sastavljena čitava kreacija i mi. Dakle, sve izvan, ali i unutar nas se sastoji od PET ELEMENATA. Vrlo su značajni i u ĐJOTIŠU i u VASTUU. Svaka neravnoteža u elementima unutar nas, kroz VRIJEME, daje disbalans koji se očitava u našem životu. Svaka neravnoteža u domu, odnosno prostoru u kojem boravimo, očituje se kroz PROSTOR i ponovno se reflektira na nas i ponovno remeti našu ravnotežu. Ponovno dolazimo do toga koliko su VRIJEME i PROSTOR povezani i stapaju se jedno u drugo.

U svakoj građevini mora postojati ravnoteža PET ELEMENATA kako bi se dobila podrška prirode. Građevina usklađena sa pet elemenata je „zdrava“ i povezuje unutarnji prostor-mikrokozmos, stanare koji u njemu žive, sa vanjskim prostorom-makrokozmosom. Stanari u takvom prostoru žive sklad, obilje, prosperitet, sreću, uspjeh i zdravlje.

Kod projektiranja kuće po VASTU prirodnom principu usklađujemo, kroz odnose i ayadi formule, savršene odnose u dimenzijama prostora te usklađujemo kuću sa pet elemenata. Takva kuća je otporna ili barem otpornija na negativni utjecaj svih PET ELEMENATA koji se očituju kao potres-ELEMENT ZEMLJE, kao poplava-ELEMENT VODE, kao požar-ELEMENT VATRE, kao oluja-ELEMENT ZRAKA i kao rat-ELEMENT ETERA. Poznato je da su uslijed nekih potresa gdje je srušeno čitavo naselje, ostale netaknute kuće koje su napravljene po VASTU prirodnim principima. Tu se događa da kuća radi u istoj rezonanci sa potresom te ostaje zaštićena. Slično se događa sa ostalim ELEMENTIMA i prirodnim nepogodama.

ELEMENT ZEMLJE je najgrublji, najstabilniji i najčvršći element. Vezan je uz stvaranje, sigurnost, postojanost, zarađivanje, materijalne stvari i vrijednosti, fizički rad, odmaranje. On je praktičan, od njega se može sve napraviti, on voli sve što vrijedi u materijalnom smislu. Dakle, voli imati, posjedovati, voli se osjećati sigurno u vanjskom svijetu. On voli da stvara, da za njim ostane nešto vidljivo, opipljivo. Izražen je kroz KVADRAT i SMEĐU boju.

JANTRA ZEMLJE postavlja se na JUGOZAPAD stana koji je pod utjecajem ZEMLJE, ako je taj dio oštećen-preotvoren sa velikim otvorima ili ulazom, fali ga, ili je previše isturen, ako je taj dio stana ili parcele preslobodan, ako je padina prema tom smjeru, tu su prazne prostorije ili podrum, na tom dijelu je voda ili vatra. JANTRU aktiviramo dodirom, mantranjem biđa i klasične mantre te usmjerenjem na stabilnost, sigurnost i praktičnost što su kvalitete ELEMENTA ZEMLJE.

Neravnoteža ELEMENTA ZEMLJE, odnosno manjak ZEMLJE, u prostoru u kojem boravimo i na parceli, očituje se kroz nestabilnost, nesigurnost, nepraktičnost, manjak materijalne manifestacije i izražaja, ili se očituje kao višak ZEMLJE, kroz krutost, tupost, tvrdoglavost, nedokazivost, teške promjene, nepokretnost.

Ako imamo slab ELEMENT ZEMLJE u nama, jačati ga možemo kroz praktično obavljanje stvari, rad na zemlji, rad za zaradu, stvaranje stvari koje su opipljive i ostaju, fizički rad u kombinaciji sa odmaranjem, hodanje bos po zemlji.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisati ću šta se događa u životu ljudi, a kod prostora u kojem postoji neravnoteža ELEMENTA ZEMLJE. Ako je jugozapad jako otvoren prozorima ili staklenim stijenama, tu je glavni ulaz, balkoni, padina u tom smjeru i sl., stanari osjećaju nesigurnost, strah, neuzemljenost, lijepe se razne ovisnosti, stalni problemi i izazovi, suicidalne misli, entiteti u prostoru, manjak mogućnosti da se stvori nešto opipljivo u životu. Ako je jugozapad jako zatvoren, težak, povišen (što je povoljno) ali i sve u prostoru ima kvadratne forme, naglašena smeđa boja i tonovi iste, puno masivnih stvari, zakrčen i skučen prostor i sl., tada stanari idu u drugu krajnost i budu vrlo kruti psihički i fizički, nedokazivi, tromi, teško se pokreću i mijenjaju, vezani su isključivo za materijalne stvari, teško uče, nema lakoće kod njih. Ovo je rjeđa kombinacija u praksi. Jedna i druga neravnoteža stvara teškoće sa ZEMLJANIM organima u tijelu (kao kosti, kičma, zubi) i prvom čakrom.

Možemo i mantrati za ELEMENT ZEMLJE ili meditirati uz JANTRU ZEMLJE čime se dublje spajamo sa ovim kvalitetama te ih oživljavamo u sebi. JANTRU ELEMENTA ZEMLJE možemo nositi i u novčaniku ako nam je potreban bilo koji oblik uravnoteženja ovog elementa.