TREBAMO SHVATITI VIŠU SVRHU OVOGA ŠTO NAM SE DOGAĐA

TREBAMO SHVATITI VIŠU SVRHU OVOGA ŠTO NAM SE SADA DOGAĐA

Dublji osvrt vedske astrologije o kriznom periodu

U ove dane se često pitamo šta nam se događa?

Puno je informacija koje nam pristižu sa svih strana, puno je varijanti kako je to krenulo, kako će se stvari odvijati i kako će sve završiti? Šta je istina i kako će biti? Da li možemo znati?

Odakle je krenulo?

U ovom članku ću dati moj osvrt sa stanovišta vedske astrologije. Trebamo se vratiti u prošlost u godinu 2019. Spoj SATURNA i KETUA u STRIJELCU na nebu u bliskoj konjukciji od pola godine trajao je od travnja do listopada, iako su i dalje bili sasvim blizu sve do 24.01.2020. godine kada je SATURN prešao u drugi znak. Većina nas đjotišija je na neki način bila začuđena i sretna što nam se činilo da je ova konjukcija bila prošla više manje bezbolno, a znamo da je vrlo slična konjukcija 1939. godine dovela do drugog svjetskog rata, a 1962. godine svijet na rub nuklearnog rata. Šta nam to ukazuje? KETU je uvijek povezan sa prošlom karmom. Njega ne zanimaju materijalne stvari i život koji ne vodi višem smislu. Retrogradni SATURN također povlači prošlu karmu. SATURNOVE lekcije najčešće nisu blage i često idu na teži način. SATURN nas uči odgovornosti, moralu te dubokoj mudrosti. Dakle, dvojica malefika nose manifestaciju zahtjevnijih karmi prošlosti. SATURN predstavlja i sjene (naravno govorimo o globalnoj razini), a KETU često djeluje skriveno. Ovime se mogu nazrijeti stvari u to vrijeme koje su se događale u sjeni te su bile skrivene i naravno kad je umiješan SATURN sve to ne ispoljava se brzo. Korona virus se i pojavio negdje u jesen prošle godine.
Širenju je doprinijela i snažna pomračina SUNCA koja se dogodila 26.12.2019. godine. Pomračina SUNCA ukazuje na pomračenje na globalnom nivou ali i na neke nove stvari sa kojima treba krenut.
Sve ovo u STRIJELCU ukazuje na preispitivanje tko smo mi, koja je naša svrha i darma u ovom životu, kamo idemo? Ako smo daleko od istine i ima puno sjena i stranputica tada ova kombinacija stvara velike lomove na globalnoj razini. JUPITER je 05.11.2019. ušao u kontakt sa ovom malefičnom kombinacijom. On traži ispravnost sa najviše razine i na neki način, iako je tu vrlo dobar, razbuktao je i eskalirao ovu situaciju, a u svrhu povoljnog razrješenja.

Šta se sada događa?

Glavne karme se događaju na strani suprotno od KETUA, odnosno na strani RAHUA. KETU/RAHU predstavljaju našu dualnost gdje je KETU prošli život, a RAHU sadašnji. RAHU također aktivira naše sjene, ali na svoj, svojstven, nepredvidiv način. To je RAHU. RAHU je u BLIZANCIMA. BLIZANCI predstavljaju element ZRAK i organe za disanje odnosno pluća. Možemo reći da je RAHU povoljan u BLIZANCIMA ali s obzirom na suprotnu os i zahtjevnu konjukciju SATURN/KETU, taj RAHU pokazuje sve svoje nepredviđene zračne RAHUOVSKE kvalitete.
Možemo reći da živimo u doba izuzetno visoke tehnike, veza, interneta, društvenih veza, virtualnih povezivanja. Ali većina će se složiti i da živimo u vrijeme kada je naša ljudska komunikacija i razmjena sa drugima pala na najniže grane otkad pamtimo. Nije to nestalo, samo je potisnuto. A zasigurno ovo nije naša istinska priroda. Ono što je u sjeni, gdje opet govorimo na globalnoj razini, nalazi druge kanale da izađe na površinu, na vidjelo. To može biti kroz teškoće, prepreke, sukobe, ratove ili bolest. Korona virus je virus koji napada dišne organe. Dakle kroz ovo izlazi ono što kao nacija potiskujemo, šta ne izražavamo, a možda pretjeramo u drugim krajnostima. To je element ZRAKA, lakoća, razmjena sa drugima kroz davanje i primanje, dublje učenje, razumijevanje, sloboda, igra te BLIZANCI, znatiželja, komunikacija, prilagodljivost, razigranost, živahnost, razumijevanje, inteligencija. Dakle, s onim sa čime se ne želimo suočit guramo u sjenu ali to isto pronalazi druge kanale da izađe pa se sa tim istim moramo suočiti na neki drugi, teži način.
Tu je još bitno za napomenut da RAHU ima dvanaesti aspekt na BIKA, a BIK predstavlja novac, ekonomiju, sigurnost, stabilnost. Lako je iz ovoga zaključit da će ovo udarat na našu sigurnost, stabilnost, ekonomiju a tu nam je također slaba točka.

Kamo idemo i šta će biti?

Bitna značajka u cijeloj priči je kalasarpa joga ili „zmija vremena“. Ona je započela krajem veljače i trajat će do kraja svibnja ove godine, sa povremenim izletima MJESECA izvan nje. Ova joga se smatra nepovoljna za ljudski život jer su sve planete stisnute, uhvaćene u karmički stisak između RAHUA i KETUA. Ona donosi ograničenja, stiskanje i nazadovanja te traži od nas da shvaćamo neke dublje stvari i da se mijenjamo. Opiranje tome nosi nedaće i lomove.
21. juna 2020. godine imamo još jednu jaku pomračinu SUNCA, a nakon toga 05.07.2020. i pomračinu MJESECA. Značaj pomračine SUNCA smo naveli prije u tekstu dok pomračina MJESECA traži od nas na konačno otpuštanje starog i dotrajalnog. Tu je bitno da imamo vjere u inteligenciju prirode jer prianjanje uz staro i dotrajalo izaziva bol. Ovo će umnogome odrediti kako ćemo dalje, u kom smjeru.
Bitno napomenut i da je KETU ušao u nakšatru MULA 16.01.2020. godine ( tada su se mnoge stvari rasplamsale) a izlazi 24.09. iste godine dok je RAHU u nakšatri ARUDRA od 12.09.2019. a do 21.05.2020. godine. MULA je jedna od najizazovnijih nakšatri. Simbol joj je KORIJEN. Dakle ovo što nam se sada događa zadire u sam korijen, u srž našeg postojanja. Ona predstavlja i duhovnu preobrazbu i značajka joj je da nas usmjeri na viši smisao i svrhu, a ako bi prioritet bilo materijalno i novac, tada bi se mogli suočit sa puno prepreka i nedaća. Njezin cilj je odvezivanje od materijalnog. ARUDRA je također jedna od najizazovnijih nakšatri i predstavlja destrukciju, zamračenje te čišćenja starog smeća da bi nakon toga mogli krenut dalje, u novo, u čišće. Njezin simbol je OLUJA. Znači kroz oluju i burna događanja idemo ka novom. Ako se manje držimo za staro tada oluje traju kraće. Nakon što RAHU 21.05.2020. uđe u drugu nakšatru možemo očekivati lakše, odnosno manje turbolencija i smirivanje.
Još jedna zahtjevnija situacija bit će povezana sa retrogradnošću SATURNA od 11.05. do 29.09.2020. godine. Tu na neki način ponovno dolaze u kontakt SATURN i KETU, iako znatno slabiji, tako da će to vrijeme također biti vrijeme dubljih osvještavanja i spoznaja, ali i vrijeme „lupanja“ ako ne budemo shvaćali bit.
JUPITER se na samom kraju juna vraća u svoj znak STRIJELCA te će dati značajnu pomake u cijelom procesu da bolje osvijestimo i spoznamo tko smo, što smo, kamo idemo i zašto smo tu.
Naravno da će nam na globalnom planu u doživljaju lakoće, ljepote i ljubavi pomoći vrlo dobra VENERA koja je od travnja do srpnja u svojem znaku BIKU, da će za svjetlo, jasnoću i neke bitne odluke pomoći SUNCE u svojoj egzaltaciji u OVNU od polovice travnja do polovice svibnja ove godine. Ali glavni pomak i moguće gašenje virusa možemo očekivati kada RAHU 23.09.2020. godine uđe u drugi znak odnosno BIKA. Tu je RAHU također dobar ali zasigurno ćemo se suočavati sa posljedicama svega ovoga na ekonomiju i na našu stabilnost, a na RAHUOV način. U to vrijeme i KETU ulazi u odličan položaj u ŠKORPIJU. KETU i ŠKORPION predstavljaju transformaciju u svrhu višeg postojanja i smisla.

Šta da učinimo?

Što se tiče budućnosti ovo su naznake kako bi se stvari mogle odvijati. Kad bismo astrološki mogli predvidjeti sve, onda bismo se suočili sa jednom vrlo žalosnom činjenicom a to je da nemamo ni trunka slobodne volje. A tome mislim da nitko ne stremi i da to u stvarnosti nije tako.
Podižući svoju svijest povećavamo slobodnu volju.
Razmislite koliko milijarda ljudi je trenutno u svijetu u nekim mislima i emocijama koje su stisnute, pod utjecajem straha i neizvjesnosti, ograničenja? Znamo da ono što mislimo i kakva je naša emocija stvara događaje u budućnosti. Dakle ako smo stisnuti u negativnim mislima te u emociji straha i ograničenja, budućnost bi nam mogla biti više ili manje takva. Dobro je da shvatimo da gotovo cijeli svijet je sada emocionalno u sličnim obrascima. Da li možemo zamisliti kolika je to globalna energija stvaranja? Ogromna, ekstremna, sigurno i bez sumnje. Dakle, shvatimo, višu svrhu ovoga što nam se svima nama događa, i da u srcu razumijemo da će ovo okrenut stvari u svijetu koje više nisu mogle egzistirat iste, te da će donijet pomak nabolje. Ali naravno sa nekim posljedicama po obrasce, uvjetovanja i život kakav smo do sada živjeli. Ako želimo svjetlo, slobodu, mir i ljubav u budućnosti tada je dobro da se svi usmjerimo u tom smjeru. Dakle da su naše misli i emocije usmjerene u tom smjeru, tada, nema sumnje, da ćemo sa takvom globalnom energijom to i dobiti.
Mislim da su izvrsne globalne meditacije koje nas vode u tom smjeru i koje su se počele pojavljivati. Ali bitno je da znamo, da i svaki za sebe, možemo praviti korake u tom smjeru. I tada će nam se SVJETLO, svima nama i dogoditi. To je sasvim neupitno.